De vreemdste soorten personenvervoer ooit

Wat zijn de raarste manieren om mensen van A naar B te brengen? De volgende voertuigen gooien hoge ogen op die schaal.

Vliegtuigjes op menskracht

Een paar van de allereerste prototypes voor vliegtuigen waren een soort verbouwde fietsen, waarbij de propeller werd aangedreven met trappers. Na 1950 ontstonden er ultralichte voertuigen die daadwerkelijk op deze manier vluchten konden maken. De grootste afstand die met een dergelijk vliegtuigje werd afgelegd bedraagt meer dan 115 kilometer. Dit record kwam in 1988 op naam te staan van het vliegtuigmodel MIT Daedalus.

Een habal-habal

Deze Filipijnse ‘taxi’ vervoert waarschijnlijk de meeste passagiers per PK. Het is een motor die aan beide kanten – en aan de achterkant – voorzien is van zitjes. Zo kan een habal-habal wel tien passagiers tegelijk meenemen, ook over smalle paadjes. Probeer dit vervoer eens uit als je in de Filipijnen bent, maar verwacht niet al te veel comfort van je ritje!

Elandrijders

De Zweedse koning Karel XI ondernam in de 17e eeuw serieuze acties om elanden als rijdieren in te zetten voor de cavalerie. In Zweden waren meer elanden voorhanden dan paarden. Bovendien werd gehoopt dat de komst van aanvallende elandrijders een vijandig leger flink zou kunnen intimideren. De elanden bleken echter te schrikachtig en te vriendelijk, en ook werden ze sneller ziek dan paarden.

Een bierfiets

Onze eigen Hollandse bierfiets is ook een sterke kandidaat om als een van de raarste vervoermiddelen ooit te worden aangeduid. De berijders zitten zijlings aan deze rollende bar, terwijl één nuchtere chauffeur de bierfiets bestuurt. Vanwege overlast en onveiligheid is dit iconisch-alcoholische voertuig inmiddels in veel steden aan banden gelegd.