De vreemdste soorten vrachtvervoer ooit

Mensen hebben op veel vreemde manieren goederen proberen te vervoeren. Hier volgen enkele uitschieters.

Zeppelins

Zeppelins zijn gigantische, sigaarvormige luchtballons die voor de Tweede Wereldoorlog als de toekomst van het vrachtverkeer golden. Ze waren in die tijd echter gevuld met het zeer brandbare waterstofgas. Na de ramp met de ‘Hindenburg’ in 1937 kelderde de populariteit van de zeppelin.

Vlotterij

Boomstammen zijn zwaar en worden daarom in slecht bereikbare gebieden reeds gekapt. Gelukkig blijven ze ook drijven, en op die manier kunnen ze over een rivier worden vervoerd. In Europa en Amerika werden boomstammen aaneengesloten tot vlotten van soms wel een halve kilometer lang. Vlotters bouwden zelfs hutten en keukens op hun ‘boten’ terwijl deze langzaam de rivier af dobberden!

Houten vliegboten

De Hughes H-4 Hercules was een van de vreemde voertuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond. De bekende ontwerper Howard Hughes bouwde deze vliegende transportboot van gelamineerd sparrenhout, omdat de Amerikaanse regering hem geen metaal beschikbaar stelde. De pers doopte het vliegtuig vervolgens prompt om tot ‘Spruce Goose’ (gans van sparrenhout).

Road Trains

Wat is op een lange wegroute efficiënter dan een vrachtwagen? Een ‘trein’ van vrachtwagens! In Australië en de Verenigde Staten worden meerdere aanhangers met daarin goederen achter dezelfde cabine geschakeld. Deze ‘wegentreinen’ kunnen meer dan 50 meter lang zijn.