Transport Planning Software

Transport is meer dan alleen een vracht van A naar B brengen. Wanneer je een transportbedrijf hebt, krijg je te maken met allerlei logistieke vraagstukken en tijdschema’s die je rond moet zien te krijgen voor een zo efficiënt mogelijke planning. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet allemaal meer handmatig en is er allerlei software ontworpen om het werk in de transport business gemakkelijker te maken.

Transportplanning software: waarom?

Wanneer je met de hand een transportplanning maakt, ben je daar al snel een aantal uur mee bezig. Met behulp van transport planning software kun je zo’n planning veel sneller en efficiënter maken. Het programma is ontworpen om rekening te houden met allerlei factoren die belangrijk zijn voor een optimale planning van de ritten. Op deze manier kan er snel een flexibele planning worden gemaakt, die een hoop tijd bespaart. Deze tijd kun je vervolgens weer steken in het verbeteren van de service naar je klanten.

Wat is een transport planning systeem?

Een transport planning systeem is een speciaal ontworpen systeem die al je verschillende orders zo goed mogelijk in ritten plant. Hierbij wordt al automatisch rekening gehouden met jouw vooraf ingestelde voorkeuren en andere factoren zoals beperkingen. Je kunt het systeem eenvoudig aan je order-entry systeem koppelen. Deze wordt vervolgens gebruikt als basisbron van gegevens. Zorg hierbij wel voor een correcte order- en transportdata, om zeker te zijn van een foutloze planning.

Algoritmes

De transport planning software werkt met algoritmes, die op een slimme manier sneller dan de wind de meest optimale combinaties kunnen uitrekenen van het soort vracht en het soort voertuig. Dit leidt tot de best mogelijke planning voor jouw bedrijf; de voertuigen zitten voller, er worden minder kilometers afgelegd door een efficiëntere routeplanning, wat leidt tot lagere brandstofkosten en chauffeurs die sneller de orders kunnen afhandelen. Daardoor blijft er meer tijd over voor andere zaken waarmee de klantenservice geoptimaliseerd wordt.

Rekening houden met voorkeuren en beperkingen

Het systeem houdt bijvoorbeeld rekening met:

  • Venstertijden en geschatte aankomsttijden
  • Pick-ups en drop-offs
  • Laad- en lostijden
  • Single en multidepot planning
  • Gebieden en locaties
  • Milieuzones
  • Lading, gewichten, volumes en afmetingen
  • Actieradius elektrische voertuigen

Op je computer

Met software voor transportplanning kun je jouw business enorm verbeteren door de transportactiviteiten zo efficiënt mogelijk te volbrengen. Het besparen van tijd en kosten levert niet alleen geld op, maar ook prettige, ontspannen werkomstandigheden. Er zijn een aantal verschillende transport planning software op de markt, die allen gemakkelijk te installeren zijn. Met een refurbished macbook pro 15 of ander soort PC hoef je alleen maar de software op je computer te zetten, en je kunt meteen van start.

Milieu

In deze tijd gaat het om meer dan alleen geld. We zijn er met z’n allen bij gebaat om op een duurzame manier met onze planeet om te gaan, en daarvoor zal er van alles moeten veranderen. Met transportplanning software ben je meteen goed op weg: Door de route optimalisering waar de software voor kan zorgen, worden de routes efficiënter, waardoor de CO2 uitstoot ook daalt.

De meeste software kan simpelweg worden aangepast per bedrijf op de persoonlijke voorkeuren of beperkingen, zoals voorkeursroutes en milieuzones.