Vrouwenkleding in de transportsector

Dat de transportsector een gesloten mannenwereld is, is voor een deel tegenwoordig achterhaald. Er zijn genoeg vrouwelijke bezorgers, vrachtwagenchauffeurs en personenvervoerders.

Toch zijn er in deze sector inderdaad meer mannen dan vrouwen werkzaam. En daarom kan het voor vrouwen lastig zijn om passende werkkleding te vinden. Broeken dames, shirts, schoenen en jacks dus die de juiste pasvorm hebben en vrouwelijke werknemers in de transportsector bescherming en comfort bieden tijdens de uitoefening van hun beroep.

De juiste maat is niet altijd beschikbaar

Kleding voor de transsportsector is soms pas beschikbaar vanaf maat L. Kleinere vrouwen (en trouwens ook kortere heren!) vinden het daardoor vaak moeilijk om werkkleding in een passende maat te vinden. Broeken dames, jacks en truien met leren ellebogen zijn dan bijvoorbeeld te lang en moeten handmatig ingekort worden.

Nog lastiger is het vinden van stevige werkschoenen, al dan niet met stalen neuzen: als die te groot zijn voor een damesvoet kan daar bijna niets aan gedaan worden, en loopt een werkneemster het risico om zonder de juiste bescherming zware voorwerpen te laden en te lossen.

Als er goede werkkleding is, is die zelden elegant

Als chauffeuse wil je goed voor de dag komen als je een bestelling aflevert of als je personen van A naar B brengt. Helaas is de meeste beschermende werkkleding afgestemd op de rechtere mannelijke lichaamslijnen, en kunnen shirts, overhemden en broeken dames erg lelijk rond een vrouwenlichaam vallen.

Binnen de transportsector hebben buschauffeuses hier misschien wel het meest van te lijden: zij moeten een mate van autoriteit uitstralen en professioneel overkomen op de passagiers. Steeds meer transport- en busbedrijven kopen daarom werkkleding in die specifiek op de vrouwelijke vorm is afgestemd.

Geschikte werkkleding kan ook bij modewinkels gekocht worden

Veel vrouwen in de transportwereld kiezen voor vrijetijdskleding. Die is geschikt voor arbeidsintensieve banen waarin bewogen, gesjouwd en gezweet wordt. Casual broeken dames, sportbeha’s en sweaters zijn bedoeld om in te bewegen en bieden ook een degelijke bescherming tegen de botsingen, wrijvingen en schuringen die tijdens het werk af en toe plaatsvinden.

Een bedrijf als NA-KD biedt voor een goede prijs vrijetijdskleding die geschikt is voor werkzaamheden in het transport. Vooral boots, jeans en sweaters zijn slijtvast, zien er goed uit en staan een brede reeks bewegingen toe. Totdat er even veel speciale werkkleding voor vrouwen als voor mannen is zullen dit soort kledingstukken dan ook populair blijven onder vrouwen in de transportsector.