Verbeter je logistiek met deze vijf tips

Loopt het vervoer van jouw bedrijf niet zoals het zou moeten? Er zijn verschillende plekken in een werkproces waar problemen kunnen optreden, en het is niet altijd eenvoudig om na te gaan waar precies ruimte is voor verbetering. De volgende vijf tips helpen je om vier veelvoorkomende barrières in je logistieke systeem te herkennen en te herstellen.

1. Optimaliseer je magazijn- en bedrijfswageninrichting

Een slecht ingericht magazijn vertraagt het werkproces en kan bovendien gevaarlijk zijn. Als de ruimte ingedeeld is met een groot aantal verschillende (al dan niet zelf getimmerde) kasten, stellages en bakken, vermindert dat de opslagruimte die je in totaal tot je beschikking hebt. Hetzelfde geldt voor bedrijfswagens met een eigen inrichting. Die zijn zwaarder, inefficiënter en bovendien onveiliger dan professionele systemen. Kijk eens op een website als https://www.worksystem.be/ hoeveel ruimte en gemak een modulaire bedrijfswageninrichting van licht plaatstaal met veilige sloten je kan bieden.

2. Houd je bedrijfskosten tegen het licht

Verdwijnt er elk jaar veel geld uit het bedrijf door logistieke kosten? Er zijn bijna altijd manieren om het proces efficiënter te maken en te besparen. Daarmee kom je erachter of er onevenredig veel geld opgaat aan brandstofverbruik, aan inefficiënte belading van de transportmiddelen of aan onhandige rijroutes. Je kunt handmatig elke stap in je werkproces analyseren, maar je kunt eventueel ook geavanceerde softwareprogramma’s gebruiken die snel de kink in de kabel kunnen opsporen.

3. Verhoog de productiviteit van je medewerkers

Werken in de logistieke sector kan stressvol zijn en een aanslag plegen op het humeur van je bezorgers, magazijnmedewerkers en planners. Daarom is het juist in deze branche erg belangrijk om je personeel te motiveren en uit te dagen. Ga na wat de stemming onder je medewerkers is, wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen en of ze zich gewaardeerd voelen. Het is bewezen dat enthousiaste werknemers die zich verbonden voelen met hun bedrijf beter presteren en zich minder vaak ziek melden.

4. Gebruik een centraal softwaresysteem

Te vaak nog ondervinden bedrijven en ondernemers problemen met hun logistiek door verouderde software. Maakt elk onderdeel van je bedrijf gebruik van een eigen computerprogramma (of erger nog, papier) voor hun werkzaamheden? Het adopteren van één centraal programma waarin alle bestellingen, roosters, communicatie en documenten van je bedrijf terug te vinden zijn verbetert de doelmatigheid van al je werknemers en maakt je onderneming een strak, hecht geheel. Een CRM-systeem is hier één van de opties voor.

5. Verbeter order picking met ABC-analyse

Als je magazijn of winkel niet doelmatig is ingericht, maken je orderpickers elke dag extra kilometers, zonder dat dit leidt tot snellere levering. Deze analyse helpt je om de beste indeling van de producten te krijgen. De snellopende producten worden bij elkaar ingedeeld en artikelen uit dezelfde productgroepen komen samen te liggen. Door deze analyse worden de looproutes van je personeel korter, met een flinke tijdsbesparing als gevolg.