Hoe verhuis je een tapijt naar een nieuw huis?

Je gaat verhuizen en bijna al je spullen staan al ingepakt in dozen klaar. Nu alleen nog dat dat berber vloerkleed opvouwen en dan kun je gaan… Nee, stop! Opvouwen? Mooi niet. Zelfs ‘zo maar’ oprollen en de verhuiswagen in gooien is niet aan de orde. Je moet je vloerkleed de grootst mogelijke zorg en aandacht geven tijdens het verhuizen. Een tapijt raakt heel makkelijk beschadigd, en het is daarom ontzettend belangrijk dat je de juiste stappen doorloopt bij het verhuizen van je kleed.

Verhuis je tapijt in deze eenvoudige stappen

Bereid het tapijt voor en maak het schoon voor de verhuizing

De eerste stap is om je kleed zo grondig mogelijk te reinigen vóór het inpakken. Let goed op dat je niet alle tapijten buiten in de zon kan leggen tijdens dit proces; sommige tapijten kunnen beschadigd raken door de ultraviolette stralen van de zon.

Draai het tapijt om, zodat de achterkant naar boven wijst

Een heel belangrijk detail bij het oprollen van tapijten is dat de bovenkant van het kleed, ook wel de pool genoemd, naar buiten moet zijn gericht als het is opgerold. Dit is omdat de rug van een vloerkleed heel kwetsbaar is en makkelijk kan beschadigen bij het oprollen, vooral als een tapijt een stijve rug heeft. Die kan tijdens het oprollen makkelijk scheuren.

Rol het tapijt op vanaf de korte kant

Het oprollen moet gebeuren vanaf de korte kant. Rol het kleed strak en stevig op. Vouw het kleed nooit! Om de vezels van een kleed in goede conditie te houden tijdens het verplaatsen, is oprollen de beste manier. Bind vervolgens een touw om het kleed zodat het op zijn plaats blijft.

Inwikkelen in pakpapier of een dikke hoes

Het gevaar bestaat dat de voorkant van het tapijt beschadigt of vlekken krijgt tijdens de verhuizing. Bescherm daarom het vloerkleed door het goed in te wikkelen in dik pakpapier of een grote deken. Het wikkelen gebeurt gewoon van boven naar beneden in de bekleding en vervolgens zet je het vast met verpakkingstape.

Voorkom dat er spullen op uw tapijt worden gelegd

Leg het opgerolde kleed voorzichtig in de vrachtwagen. Indien je een koeriersbedrijf gebruikt, informeer dan de koerier hoe het kleed behandeld moet worden. Vervoer je het kleed zelf in een bedrijfswagen, zorg dan dat je voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Het beste kun je de rol rechtop laten staan. Daarmee maximaliseer je de ruimte in de vrachtwagen, maar vooral voorkom je schade aan je vloerkleed. Leg je toch het tapijt liggend neer, zorg dan dat er niets bovenop komt te staan.

Uitpakken en uitrollen in het nieuwe huis

Gebruik, zodra het kleed in de goeie kamer ligt, een mes of schaar om voorzichtig het pakpapier weg te snijden. Rol het kleed langzaam uit op een lege vloer die vrij is van meubels en dozen.

Het tapijt recht vouwen

Misschien merk je dat de hoeken tijdens de verhuizing zijn kromgetrokken of omgekruld. Dat kan komen door de stijve rug van je vloerkleed. Je kunt proberen om de gekrulde uiteinden een aantal dagen om te vouwen, of om zware meubels op de omgekrulde randen te zetten.